Yükleyiciler, öne doğru yaptıkları hareket ile toprağı kazan ve kazılan toprağı yükleyen, özellikle de yükleme işlemleri için tasarlanan ve kendi kendine hareket edebilme özelliği olan lastik tekerlekli ya da paletli iş makinalarıdır. Genel olarak temel kazma, yükleme, doldurma, serme ve taşıma işleri yapan yükleyiciler, yol yapım ve inşaat işlerinde, temel hafriyatlarında, mermer ocaklarında, tomruk taşımasında olduğu gibi çeşitli yükleme işlerinde kullanılmaktadır. Bir dozer kadar iş yapma yeteneği olmasa da 500 beygir gücü ve 100 tona kadar ağırlık kaldırma özelliğindedir.
Esas olarak yükleyiciler paletli ve lastik tekerlekli olmak üzere iki türlüdür. Paletli yükleyiciler, zemine daha geniş yüzeyde oturduğu için temel hafriyatlarında kazma ve yükleme işlerine daha uygundur. Ayrıca dar alanlarda geniş manevra yeteneğine sahiptir. Gerektiğinde nokta dönüşü bile yapabilirler. Dengeli çalıştığı için ağır işlerde kullanılmaktadır. Lastik tekerlekli yükleyiciler ise gevşek malzemenin yüklenmesi ve taşınması için uygundur. Ancak ilave ekipmanlar takılarak farklı kazma, taşıma, yükleme ve yığma işlerini yapabilirler.
İşyerlerinde kullanılan iş makinalarının ve ekipmanlarının sağlık ve güvenlik yönünden taşıması gereken minimum koşulları içeren İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde, bu makinaların bakım ve kontrolleri konusunda ayrıntılar yer almaktadır. Buna göre esas olarak yükleyicilerin yılda en az bir defa periyodik kontrollerinin yaptırılması gerekmektedir.
Firmamız yükleyicilerin düzenli kontrol ve muayenelerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu konuda esas alınan birkaç standart şunlardır: