Basınçlı kaplar, örnek vermek gerekirse hava tankları, kompresörler, buhar ve sıcak su kapları, kazanlar, hidrofor ve genleşme tankları, gaz tankları, sıvılaştırılmış petrol gazı tankları ve tüpleri,sanayi gazları depolama tankları, kalorifer kazanları ve kızgın yağ kazanları gibi kaplardır. Yürürlükte olan yasal mevzuatlara göre ise basınçlı kaplar; iç basıncı 0,5 bardan daha yüksek olan kap ve ekipmanlar olarak tanımlanmıştır. Bu tanıma her türlü basınçlı kaplar ile bunların boru sistemleri, güvenlik sistemleri ve diğer ekipmanları girmektedir.
Basıncın olduğu her noktada patlama riski de bulunmaktadır. Bu yüzden basınçlı kapların hemen hemen tamamında, bu kaplar için tespit edilen basınç değerlerinin üzerine çıkılması durumunda ortaya çıkacak tehlikeleri önlemek amacı ile güvenlik valfleri ve basınç düşürme sistemleri gibi, yüksek basıncı sınır değerlerin altına düşüren donanımlar bulunmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2013 yılında çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, bütün işyerlerinde her türlü makine ve teçhizatın kullanımı sırasında, sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gereken minimum koşulları tespit etmektedir. Kullanılan makinaların ve ekipmanların çeşitlerine göre, bunların ne sıklıkta kontrol ve muayene edilmesi gerektiği ve bu kontrollerde hangi kriterlere ve standartlara uyulması gerektiği sözü edilen yönetmeliğin bakım, onarım ve periyodik kontroller ile ilgili hususlar başlıklı ekinde (Ek 3), açıklanmıştır.
Bu yönetmelik hazırlanırken, Avrupa Birliği tarafından yayınlanan 2009/104/EC sayılı Direktif esas alınmıştır.
Basınçlı kapların periyodik kontrolleri kapsamında şu hizmetler verilmektedir:
Firmamız, basınçlı kapların periyorik kotrollerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde yapmaktadır.