Metalografik numunelerin uygun şekilde hazırlanması, bir malzemenin doğru mikro yapısını belirlemek için önemli bir adımdır ve genellikle bölümleme, montaj, taşlama, ince öğütme, parlatma, dağlama ve mikroskobik inceleme gerektirir.
KESİT
TURCLAB, bir numuneyi keserken mikroyapıyı veya hasar kırılma özelliklerini değiştirmememizi sağlamak için birçok türde ve boyutta elmas ve aşındırıcı kesme testeresi sunar. Standart aşındırıcı kesiciler tarafından yaratılan ısıdan kaçınılması gereken durumlarda veya bir malzemenin soğukta çalışmasını önlemek için düşük hızlı kesme diskleri kullanılır. Kesit işlemleri sırasında yeterli miktarda soğutma sıvısı (izin verildiğinde) ve uygun hız kontrolleri sağlıyoruz.
MONTAJ
Numunelerin plastiğe monte edilmesi, parlatma işlemleri sırasında hazırlanan numunenin kenarlarının taşınmasında ve korunmasında kolaylık sağlar. Örnekler genellikle sert bir polimerin 1 ila 1.5 inç çapında kalıplarına epoksi içine monte edilir. Sıkıştırma kalıplama malzemeleri tipik olarak ya termoset (Bakalit) ya da termoplastiktir.
Şeffaflık ve yüksek kenar tutma gerektiğinde termoplastikler kullanılır, ancak kalıplama döngüsü sırasında ısı ve basınç gerektirir. Soğuk kalıplama (oda sıcaklığı), genellikle epoksinin karıştırılması ve soğuk montaj halkasına yerleştirilmiş bir numunenin üzerine dökülmesi yoluyla örnekleri monte etmek için epoksi ile kullanılır.
TAŞLAMA VE PARLATMA
Kaba taşlama, daha sonraki taşlama ve parlatma aşamaları için gerekli olan ilk düz yüzeyi oluşturur. Rota taşlama, döner disklerde 80 ila 220 kum zımpara kağıdı kullanılarak ıslak veya kuru olarak yapılabilir. Numunenin önemli ölçüde ısınmasını önlemek için özen gösterilmelidir.
Nihai amaç, kesme nedeniyle alet izlerinden arındırılmış düz bir yüzey elde etmektir. Hassas taşlama, ardışık olarak bir dizi ince zımpara kullanarak çiziksiz bir yüzey üretmek için 1200 taneye kadar zımpara kağıdı kullanır. Parlatma, kumaş kaplı elektrikle çalışan bir tekerlek üzerinde su çözeltisi içinde asılı olan aşındırıcıların kullanımını içerir.
DAĞLAMA
Test edilmemiş durumda ilk muayeneden sonra, dağlama genellikle malzemede bulunan mikroyapısal özellikleri veya fazları vurgulamak için kullanılır. Aşındırma, numuneye yerleştirilen asit veya baz tercihen mevcut spesifik fazlara saldırdığında meydana gelir. Nital, yaygın ütüler ve çeliklerle yaygın olarak kullanılan bir etchant'tır.
YETENEKLER
Hassas Kesim
Termoset ve Termoplastik Montaj
Sıcak ve Soğuk Montaj
Otomatik Taşlama ve Parlatma
Daldırma ve Elektrolitik Dağlama
ÖZELLİKLER
ASTM E3 - 11
ASTM B665-08 (2012)
ÖRNEK GEREKSİNİMLER
Örnek Boyutu - 10 inç, çap ve 3 inç yüksekliğe kadar