1940'larda ABD ordusu tarafından başlatılan arıza modları ve etki analizi (FMEA) bir tasarım, üretim veya montaj sürecindeki veya bir ürün veya hizmetteki tüm olası arızaları tanımlamak için adım adım bir yaklaşımdır. Ortak bir süreç analiz aracıdır .
"Hata modları" , bir şeyin başarısız olabileceği yollar veya modlar anlamına gelir. Hatalar, özellikle müşteriyi etkileyen ve potansiyel veya gerçek olabilecek hatalar veya kusurlardır.
"Etki analizi" , bu hataların sonuçlarının incelenmesini ifade eder.
Hatalar, sonuçlarının ne kadar ciddi olduğuna, ne sıklıkta ortaya çıktıklarına ve ne kadar kolay tespit edilebileceğine göre önceliklendirilir. FMEA'nın amacı, en yüksek öncelikli hatalardan başlayarak hataları ortadan kaldırmak veya azaltmak için önlemler almaktır.
Arıza modları ve etki analizi, sürekli iyileştirmede kullanılmak üzere arıza riskleriyle ilgili mevcut bilgileri ve eylemleri de belgeler. FMEA tasarım sırasında arızaları önlemek için kullanılır. Daha sonra, işlemin devam eden işlemi sırasında ve öncesinde kontrol için kullanılır. İdeal olarak, FMEA tasarımın en erken kavramsal aşamalarında başlar ve ürün veya hizmetin ömrü boyunca devam eder.
Arıza Modu Etki Analizi (FMEA) Ne zaman Kullanılmalı?